Travsport i Sverige

Travsport är en hästsport där kusken sitter bakom hästen på en sulky, som är en vagn med två hjul. I ett travlopp ska hästarna använda sig av gångarten rent trav. Loppen körs oftast på ovala banor. Sverige är ett av de största travländerna i världen, tillsammans med Frankrike och USA. Kända travbanor i Sverige är bland andra Solvalla, Bergsåker och Jägersro. I hela Sverige körs det bra på totalt 33 banor och det körs årligen flera stora travlopp. De största är Elitloppet, Olympiatravet, Sundsvalls Open Trot och Hugo Åbergs memorial.

De vanligaste distanserna är 1 640 m, 2 140 m, 2 640 m samt 3 140 m. Men i vissa större lopp kan även sträckan 1 609 m, vilket är en engelsk mil, förekomma. I Elitloppet används just sträckan 1 609 m. Många av travbanorna i Sverige är cirka 1 000 m i omkrets, dock med olika längd på raksträckorna.

I travsporten förekommer två olika startmetoder, autostart och voltstart. En autostart innebär att ekipagen, innan start, samlas bredvid varandra bakom en bil med in-och utfällbara vingar. Bilen ökar sedan farten fram till startplatsen. Vid startplatsen släpper bilen startfältet och kör sedan ifrån hästarna. I den här startmetoden får 8 stycken ekipage plats bredvid varandra på ett första led. Men ett lopp kan ha upp till 12 stycken tävlanden, vilket innebär att om det är fler än 8 tävlanden i ett lopp kommer startnummer 9-12 hamna i ett andra led bakom det första.

En voltstart innebär att hästarna voltar i högervarv, vilket styrs av kommandot: ” Klart-ett-två-kör”. Vid kommandot “kör” ska alla hästar befinna sig i sina startspår vid startlinjen. Det är max 5 hästar per volt och ett lopp har totalt 12 stycken hästar.

För den som är intresserad av att börja med travsport finns flera skolor att söka sig till där alla är välkomna, oavsett ålder eller tidigare kunskaper om travsporten.