Hästraser som används inom travet

De hästar som används inom travet brukar kallas för travhästar. Som travhästar används främst varmblod, men på vissa platser, till exempel i Skandinavien, används även kallblod.

Vanliga raser inom travet

En ras som är väldigt vanlig inom travet är amerikanska travare. Dan här rasen har utvecklats i USA just för att användas inom trav. Rasen skiljer sig från andra travhästar i världen då många av hästarna inom rasen är passgångare. Det innebär att samma sidas benpar rör sig parallellt och inte diagonalt som hästar inom de flesta andra raserna. När benen rör sig diagonalt kallar man hästarna för diagonaltravare. Rasen är ett varmblod som härstammar från det engelska fullblodet.

En annan häst som utvecklats just för att användas som travhäst är den franska travaren. Som namnet antyder har den utvecklats i Frankrike och avlats fram för långa distanser och att fungera inom travet men även inom monté, vilket är en travgren där ryttaren sitter på hästen istället för i en sulky. Rasen är ett varmblod och den skiljer sig från den amerikanske travaren då den är mer robust och tyngre.

Ett kallblod som används i de svenska traven är rasen Nordsvensk brukshäst. Rasen delades upp i två olika raser 1964 för att skilja mellan den tyngre brukshästen och den lättare travhästen. Idag kallar man travaren för svensk kallblodig travhäst. Nordsvensken som ras är ofta rörligare och piggare än andra kallblodiga raser men de är också lätthanterliga, vilket gör att de passar bra inom ridsporten. Andra kallblodiga travare är den norska dölehästen och den finländska kallblodstravaren.

Ytterligare ett varmblod som används inom travet är rasen Rysk travare. Rasen är ett varmblod som har utvecklats från en annan känd rysk ras, nämligen Orlovtravaren. Den ryska travaren är inte så vanlig på den internationella scenen men används mycket inom det ryska travet. Hästarna inom rasen är snabba och lätta och mognar dessutom tidigt.