Hästkapplöpningens historia

Hästkapplöpning är en hästsport som innefattar både travsport och galopp. Sporten har utövats i många civilisationer världen över och dess rötter kan dateras till 4500 år före Kristus. Tävlingar med ryttare och även med häst och vagn var en populär sport i antikens Grekland och antikens Rom, vilket har bevisats genom arkeologiska uppgifter. Kapplöpningen med häst och vagn var då en farlig sport för både föraren och hästen, där skador förekom ofta och även dödsfall förekom.

I antikens Rom var hästkapplöpning en stor sport och utgjorde stora industrier. Hästkapplöpning var så stort att vårfestivalen i Rom avslutades med hästkapplöpning från mitten av 1500-talet till slutet av 1800-talet. I den här kapplöpningen deltog 15-20 ryttarlösa hästar som sprang längs den långa, raka Via del Corso i Rom på 2 och en halv minut. Sporten har sedan utvecklats i olika länder som har sina egna traditioner kring sporten. I Storbritannien utvecklades fullblodsgalopp till att bli en populär sport bland överklassen. Det var även i Storbritannien som grunden till den moderna kapplöpningen lades, då engelska riddare tog med sig arabiska fullblod från sina korståg. Antalet importerade fullblod ökade sedan så att man kunde avla fram flera hästar som hade både snabbhet och uthållighet.

Galoppsporten är väldigt stor i USA och är den sport som drar flest åskådare. Det var de brittiska bosättarna som tog med sig sporten till USA. Den första kapplöpningsbanan anlades 1665. Under den första tiden var det mest en lokal sport. Det var inte förrän efter inbördeskriget 1868 som loppen började organiseras. Under industrialiseringen växte sporten rejält och år 1890 fanns det 314 kapplöpningsbanor över hela USA.

I Sverige introducerades galoppsporten av Patriotiska föreningen för Sveriges hästkultur. Den första hästkapplöpningen arrangerades på Ladugårdsgärdet i Stockholm i juni 1831. Sveriges första kapplöpningsbana anlades år 1887 och moderna tävlingar hölls därefter på Lindarängen på Gärdet år 1887-1918, på Ulriksdal 1918-1960, och sen i Täby.